Pranayama

BEWUST ZIEN... BEWUST VOELEN... BEWUST ERVAREN... BEWUST "ZIJN" ...
LEVEN ... VANUIT HET HART, IN HET "HIER EN NU".

om namah shivaya

  KLASSIEKE YOGA

 

 

PRANAYAMA
Beheersing van de adem. Pranayama is een woord uit het Sanskriet en betekent wetenschap van het ademhalen.
Prana betekent “levenskracht” en Yama betekent “beheersing”.

Een goede gezondheid is alleen mogelijk als we volledig en vrij ademhalen.

We hebben volop zuurstof nodig om ons bloed te zuiveren en afvalstoffen te verbranden en een korte of ondiepe ademhaling wijst vaak op angst of emotionele onrustigheid.
 

In de loop der eeuwen zijn we de kunst van goed ademhalen verleerd. Velen van ons gebruiken slechts een tiende van onze longcapaciteit en in ons drukke, gestresste bestaan wordt dit steeds gevaarlijker. Als we niet voldoende zuurstof binnen krijgen, krijgen we last van vermoeidheid, slechte concentratie, hoofdpijn en andere klachten.
 

In de Yoga en Ayurveda is Prana de levenskracht achter de ademhaling. Als we onze ademhaling leren beheersen, krijgen we toegang tot een grote voorraad levensenergie. Ritmische patronen van een langzame, diepe ademhaling kalmeren het zenuwstelsel, verminderen verlangen en begeerte, bevrijden de geest en verbeteren de concentratie.
Ayurveda leert dat de pranayama- ademhalingstechniek de tegenovergestelde kanten van onze aard met elkaar verzoent. Het rechterneusgat is verbonden met onze actieve rationele kant en het linkerneusgat staat in verbinding met onze passieve emotionele kant. Door afwisselend door beide neusgaten te ademen, kunnen we de twee kanten in harmonie brengen. Idealiter moeten Pranayama oefeningen liggend op de rug of zittend worden uitgevoerd, maar ze kunnen overal worden gedaan.
Ook zijn er heel veel verschillende pranayama oefeningen, die het liefst begeleid moeten worden door een ervaren leraar. Het laat namelijk ook onze schaduwkanten zien, dat betekent dat het oude emoties en dergelijke omhoog kan halen. Voordat er tenslotte volledig licht mag zijn zullen we eerst door de duisternis heen moeten.
Op de juiste wijze toegepast kan Pranayama de kans op astma, bronchitis, bijholteproblemen en verkoudheid verkleinen.

 

  

Namasté

I honor the place in you

in which the entire universe dwells

I honor the place in you

which is of love, of truth, of light and of peace

When you are in that place in you

and I am in that place in me,

We are one