Ayurveda

BEWUST ZIEN... BEWUST VOELEN... BEWUST ERVAREN... BEWUST "ZIJN" ...
LEVEN ... VANUIT HET HART, IN HET "HIER EN NU".

om namah shivaya

Ayurveda

De wetenschap van het leven.
Ayurveda betekent letterlijk ‘ de wetenschap van het leven’. Het woord komt uit het Sanskriet. Samengesteld uit de woorden Ayus en vid, leven en kennis.
Ayus zijn dagelijkse levenscycli die het lichaam, de zintuigen, de geest en de ziel vertegenwoordigen. Veda is de kennis van onze wereld en hoe alles daarin werkt.

De levenswetenschap Ayurveda, schenkt aandacht aan de vele lichamelijke, geestelijke, emotionele en spirituele elementen van het leven die nodig zijn voor gezondheid en welzijn. Ayurveda is gericht op zowel de ziel als op het lichaam en geest en omvat praktijken zoals;

Meditatie, Massage, Voeding, Mantra’s, Asana (lichaamshouding), Pranayama (adembeheersing), Yoga (bewustzijn).

 

Ayurveda en de vijf elementen

Ether (ruimte), lucht, vuur, water en aarde, de vijf elementen, ook wel genoemd de panchamahabhuta's.Ze zijn aanwezig in alle materie, in verschillende verhoudingen. En ze vormen alles is het univerum. Alles wat we consumeren bestaat uit de vijf elementen.. De vijf elementen weerspiegelen zichop een dynamische en functionele manier in de drie energetische principes Vata, Pitta en Kapha, de drie kenmerken die kenmerkt zijn voor Ayurveda. Het uiteindelijke doel is het in balans brengen en houden van de drie dosha's en de natuurlijke harmonie, die voor ieder individu weer anders is.

Vata dosha bestaat uit Ether en Lucht, de meest ijle en beweeglijke van de vijf elementen.

Pitta dosha bestaat uit Vuur en Water en vormt daarmee de een vurige bio-kracht.

Kapha dosha bestaat uit Water en Aarde, de meest stabiele en opbouwende van de vijf elementen.

De drie dosha's zijn als het ware de vijf elementen in actie in ons organisme. Op die manier wordt aangegeven hoe de elementen samenwerken op drie belangrijke gebieden van de specifieke functies en krachten in ons lichaam.

De drie dosha's zijn dus drie combinaties van twee elementen, die in levendig contact staan met elkaar. De drie dosha's hebben elk hun zetel en functie in het menselijk lichaam.

Vata houdt verband met dunne darm en dikke darm, bekkenholte, dijen, oren, botten en huid.

Pitta houdt verband met lever, milt, galblaas, maag, zweetklieren, rode bloedcellen, ogen, vetweefsel, huid en alvleesklier.

Kapha houdt verband met bijholten, neusgaten, keel, bronchien en longen, synoviaal vocht, serum, en speeksel.

 

De drie dosha's

De basisbegrippen vata, pitta en kapha, worden dosha's genoemd. In de fysiologie vertegenwoordigen ze de volgende functies: vata: beweging, pitta: transformatie en kapha: cohese.

De drie functies zijn zeer fundamenteel en op alle niveau's in het organisme te herkennen. Ze zijnaanwezig op het niveau van cellen, weefsels, organen, en fysiologische processen. En ook op het niveau van functioneren in relatie met de omgeving. Vata, pitta en kapha worden altijd in samenhang beschouwd. Een juist evenwicht tussen deze functies is belangrijk voor een goede gezondheid. Als een van deze functies in overmaat aanwezig is, betekent dit een oneven - wichtigheid in het lichamelijk functioneren. Vata, als principe is in vergelijking met pitta en kapha activer. De meeste stoornissen ontstaan dan ook door een toename van vata. Kleine verstoringen maken zich in eerste instantie kenbaar door een ongemak. En lang aanhoudende verstoring leidt op den duur tot ziekte. In de Ayurvedische geneeskunde zijn alle vormen van therapie er op gericht, de verstoring in de dosha's te corrigeren en zo de gezondheid te herstellen.
 

Voor meer informatie en massage behandelingen: https://www.mirre-natuurlijke-geneeskunde.nl

 

 

 

     

 

 

Namasté

I honor the place in you

in which the entire universe dwells

I honor the place in you

which is of love, of truth, of light and of peace

When you are in that place in you

and I am in that place in me,

We are one