Mantra Meditatie/ Zingen

BEWUST ZIEN... BEWUST VOELEN... BEWUST ERVAREN... BEWUST "ZIJN" ...
LEVEN ... VANUIT HET HART, IN HET "HIER EN NU".

om namah shivaya

  KLASSIEKE YOGA

 

De OHM Meditatie:

Bij de OHM meditatie gebruiken we de klank OHM om de wervelingen van het denken stil te leggen.

De meditatie op zich duurt een half uur opgedeeld in 3 fases. En dan is er stilte.

De eerste fase van 10 minuten maken we energie vrij uit het fysieke lichaam. Dan herhalen we hardop de OHM klank, en dan in onszelf herhalen we achterelkaar de ohm klank... en dan is er...

 

Mantra Meditatie

Wat is Mantra Meditatie?
Tijdens deze meditatie, wordt er gedurende een bepaalde tijd,  mantra’s ( klanken van kracht) herhaald. Gereciteerd. Reciteren is bidden, want het bereikt plaatsen in het hart die voor het denken niet toegankelijk zijn. Het helpt ons om ons hart zachter te doen laten voelen.

Reciteren geeft de emoties een andere richting, zonder worsteling of eis. Reciteren gaat dwars door alle culturen heen. Iedere religieuze praktijk, iedere stam, en iedere traditie kent een of andere vorm van reciteren.

Het is toepasselijk voor alle mensen en is nog steeds een belangrijk doeltreffend gereedschap voor emotionele healing.
Geluiden tijdens het reciteren zijn geluiden die bij ons passen. In de traditie van India is reciteren de “ kunst van het luisteren”.
Geluid heeft een adem. Als je reciteert adem je en verander je de lengte en aard van je ademhaling. Als je je adem langer maakt, wordt die dieper en krachtiger, en zal die door je hele lichaam circuleren.

Je lichaam is een klankkast,  de trillingen beinvloeden in je lichaam de werking ervan. Sommige geluiden zijn verwarmend en sommige verkoelend. Activerend of rustgevend.
Geluiden hebben ook een intentie. De intentie geeft het reciteren kracht, het verdiept je concentratie.

Bij Mantra Meditatie wordt er een gedurende tijd op een hele rustige meditatieve beweging een mantra herhaald.
Dit is net even anders als bij mantra zingen, waar bij vaak een ander en wisselend ritme is.
We beginnen wel met een mantra en gaan dan over op de mantra meditatie.
Iedereen is welkom. Het is niet belangrijk dat je (goed ) kunt zingen. Als je het lastig vind om jezelf hardop te laten horen, kun je ook de mantrameditatie in gedachten meedoen. We beginnen de meditatie les altijd met het loflied voor Moeder Durga. We eindigen altijd in Stilte. 

Hoe gaat het tijdens de Mantra meditatie/ zingen?

Je komt binnen in stilte en neemt plaats. Je zit /of ligt en neemt waar… De les wordt geopend met de Durga mantra ( loflied voor de universele Goddelijke Moeder). Dan ervaren we wat volgt in ritme, klank en rust..
We eindigen in Stilte. Waarin er ruimte is om het lichaam te laten rusten op de grond, om in/na te werken. Tijdens de meditatie wordt er voornamelijk op de grond gezeten, kan evt op een meditatie kussen of krukje. Wanneer het lichaam dit niet toelaat, is het altijd mogelijk om op een stoel plaats te nemen.

Het is niet belangrijk of iemand goed kan zingen. Het gaat om de intentie. Voor sommige mensen is het een hele opgaaf om gezamenlijk de stem te gebruiken.. Vergeet niet… het hoeft niet...

Belangrijk is om open te zijn: bij het soms alleen al aanwezig zijn bij de meditatie, zonder luid de stem te gebruiken, werpt het zeker zijn vruchten af.

Op de volgende doorlink staan evt voorbeeldmantra’s. In de toekomst volgen er nog meer op de website.