Meditatie

BEWUST ZIEN... BEWUST VOELEN... BEWUST ERVAREN... BEWUST "ZIJN" ...
LEVEN ... VANUIT HET HART, IN HET "HIER EN NU".

om namah shivaya

  KLASSIEKE YOGA

 

 

MEDITATIE
Meditatie is een middel om ons bewust te maken van de rust binnen in ons. Het simpelweg waarnemen van de adembeweging is al meditatie. Dagelijkse meditatie verwijdert (diepgewortelde) stress en spanning. Als dit in Stilte aan het licht komt kan er Healing plaatsvinden.


“Meditatie is een constante stroom van waarnemingen of gedachten, zoals water stroomt in een rivier.” Swami Vishnu Devananda

 

 

Tijdens de meditatie ervaren we in toenemende mate ontspanning.
Naarmate we dieper in de meditatie glijden nemen gedachten en gewaarwordingen af: het wordt Stil ..........
Stilte is echter meer als alleen de afwezigheid van activiteit. Vaak ervaren we het als gelukzaligheid of blijheid. Het is ons BewustZijn, de Volle Leegte. We zijn spontaner, vriendelijker, we merken dat onze intuïtie dan levendiger is. Allemaal eigenschappen die ieder mens bezit maar meestal slechts beperkt tot uiting komen.


Meditatie brengt de in contact met de spirituele kant in ons, wat een ingrijpend effect op ons lichamelijk en geestelijk welzijn kan hebben. Volgens onderzoek verhoogt meditatie de intelligentie en de creativiteit, verbetert de waarneming en ordelijkheid, verlaagt de bloeddruk, vermindert angst,stress en behoeftes. Keert het verouderingsproces om, verandert de ademhaling, bevordert diepe ontspanning, verbetert het humeur en versterkt het Zelfbewust Zijn en zelfwaardering.


Meditatie brengt lichaam en geest in unieke staat van rustige waakzaamheid. Het lichaam bereikt een diepe staat van rust, terwijl de geest een staat van innerlijke kalmte en wakkerheid bereikt. Dit proces verwijdert diepgewortelde spanning, verjongt het hele lichaam. Als onderdeel van de Ayurvedische levensstijl zal het de gezondheid op alle niveaus helpen en verbeteren en zal ziel, lichaam en geest op één lijn brengen.
Mediteren is niet gemakkelijk. Een mooie boom groeit langzaam. Je moet wachten op het bloeien, het rijpen en de uiteindelijke smaak van het fruit. De bloesem van de meditatie is een uitdrukbare vrede die het hele wezen doordrenkt. De vrucht…… is niet te omschrijven. Ook zijn er heel veel verschillende meditatie beoefeningen, die het liefst begeleid moeten worden door een ervaren leraar. Het laat namelijk ook onze schaduwkanten zien, dat betekent dat het oude emoties en dergelijke omhoog kan halen. Voordat er tenslotte volledig licht mag zijn zullen we eerst door de duisternis heen moeten.

 

Het Bewust-Zijn; de Volle Leegte ;“De actieve kant van de Oneindigheid”: 


 De twaalf grondbeginselen van meditatie
1. Bestem een speciale plaats voor het mediteren. De atmosfeer die je creeert zal meehelpen de geest tot rust te brengen.
2. Kies een moment waarop je geest vrij is van zorgen van alledag, zonsopgang en zonsondergang zijn ideaal.
3. Door elke dag op dezelfde tijd en plaats te mediteren oefen je je geest erin om sneller tot rust te komen.
4. Ga zitten met je rug, hals in één rechte lijn en kijk naar het noorden of het oosten.
5. Beveel je geest rustig te blijven tijdens de meditatie.
6. Regel je ademhaling, begin met 5 minuten lang diep adem te halen en laat de ademhaling vervolgens langzamer gaan.
7. Haal adem volgens een ritmisch patroon, ongeveer 3 seconden inademen wordt vervolgd door 3 seconden uitademen.
8. Laat de geest eerst wat rondzweven, hij zal alleen maar rustelozer worden als je hem tot concentratie wil dwingen.
9. Richt de geest nu op het aandachtspunt van je keuze.
10. Terwijl je de techniek toepast die je hebt gekozen, houdt je het onderwerp van concentratie binnen dit aandachtspunt de gehele meditatie.
11. De meditatie zal tot je komen als je een toestand bereikt van een zuivere gedachten gang waarbij je je toch bewust blijft van het dualisme in je.
12. Na langdurige oefening verdwijnt het dualisme in samadhi, de toestand waarbij het suprabewustzijn, is bereikt.

 

De OHM Meditatie:

Bij de OHM meditatie gebruiken we de klank OHM om de wervelingen van het denken stil te leggen.

De meditatie op zich duurt een half uur opgedeeld in 3 fases. En dan is er stilte.

De eerste fase van 10 minuten maken we energie vrij uit het fysieke lichaam. Dan herhalen we hardop de OHM klank, en dan in onszelf herhalen we achterelkaar de ohm klank... en dan is er...

 

 

 

Namasté

I honor the place in you

in which the entire universe dwells

I honor the place in you

which is of love, of truth, of light and of peace

When you are in that place in you

and I am in that place in me,

We are one