Hatha Yoga

BEWUST ZIEN... BEWUST VOELEN... BEWUST ERVAREN... BEWUST "ZIJN" ...
LEVEN ... VANUIT HET HART, IN HET "HIER EN NU".

om namah shivaya

KLASSIEKE YOGA


HATHA YOGA
Yoga via het fysieke lichaam: aannemen van asana’s (lichaamshoudingen). Hatha Yoga: ha (zon) tha (maan), Yoga komt van het wordt Jug; evenwicht of verbinding.(Ver)binding tussen lichaam, geest en ziel.

Om het wezen van de asana’s te kunnen begrijpen moet je hun werking zelf ondergaan. Asana’s zijn niet zozeer actieve oefeningen maar eerder houdingen die gedurende een enige tijd worden aangehouden. Ze worden langzaam en op een meditatieve wijze uitgevoerd, in combinatie met een diepe buikademhaling.

‘Asana’s maken een mens sterk, bevrijden hem van ziekten en geven hem soepele ledematen.’ Hatha Yoga Pradipika

Elke asana bestaat uit drie onderdelen; het aannemen van de houding, het aanhouden van de houding en het terugkeren uit de houding. De invloed van een asana is het grootst tijdens het aanhouden van een asana. Asana’s beïnvloeden alle systemen van het lichaam, maken de wervelkolom en de gewrichten soepel, versterken de spieren, de klieren en de inwendige organen. In het begin zal de lichamelijke ervaring van de houding je het meest beïnvloeden, maar naarmate de oefeningen zich verdiepen zul je je meer bewust worden van de circulatie van prana- de stroom van vitale energie- en van het belang van een juiste ademhaling- pranayama.

Het uiteindelijke doel van zowel de asana als de pranayama is het reinigen van de nadi’s of subtiele energiebanen, zodat de prana er ongehinderd door kan stromen, en het voorbereiden van het lichaam op het opwekken van de Kundalini – de allerhoogste kosmische energie- die de yogi tot een staat van Godsbewustzijn brengt.

‘De houding wordt perfect als er geen inspanning meer nodig is om hem aan te nemen.’ Yogabhashya

 

 

 

 


 

                                                                                   

Namasté

I honor the place in you

in which the entire universe dwells

I honor the place in you

which is of love, of truth, of light and of peace

When you are in that place in you

and I am in that place in me,

We are one